Wat maakt IPA bier zo speciaal?

Speciaalbier

Over de hele wereld is het een van de meest gedronken speciaalbieren en de meeste brouwers hebben hier wel een variant op gemaakt: IPA bier. Als je het proeft, zul je ook zeker merken dat dit echt speciaal bier is. Maar wat maakt IPA bier nu eigenlijk zo speciaal? In dit artikel kun je hier meer over lezen en vertellen we je ook over de geschiedenis van dit biersoort.

Een speciaal verhaal

Bier wordt niet alleen speciaal gemaakt door de smaak, geur of hoe het eruitziet. Nee, ook het verhaal over het ontstaan van het bier maakt het speciaal. En het ontstaan van IPA bier is een bijzonder verhaal!

In de tijden van de VOC mochten de Britse soldaten één pint bier per dag drinken tijdens hun zeereizen naar India. Het bier was echter allang bedorven voordat ze überhaupt in India aankwamen. Een Britse bierbrouwer kwam toen met het idee om een biersoort te ontwikkelen dat langer houdbaar was. Hij voegde extra hop toe en verhoogde het alcoholpercentage, waardoor het bier tijdens de reizen beter behouden bleef.

Bierpakket

Speciale geur- en smaakcombinatie

Er bestaan bieren met een bittere smaak en er zijn ook bieren met een zoete geur. IPA bier heeft het allebei en deze combinatie maakt het juist zo speciaal! Het bier ruikt en smaakt zo doordat er veel meer hop aan is toegevoegd. Er is dus geen geheim ingrediënt voor nodig om dit soort speciaalbier te brouwen (elk biersoort bevat hop), alleen een andere samenstelling van de ingrediënten.