Wat is dulce de leche?

dulce de leche

Wanneer je echte zoetekauw bent, dan is dulce de leche vast een perfecte lekkernij voor jou. Deze romige, zachte en zoete lekkernij is een soort van spread met een karamelachtige smaak. Het wordt gemaakt met de simpele basis ingrediënten, suiker en melk. Het gerecht is eenvoudig te bereiden. De spread wordt veelal gebruikt als broodbeleg, maar ook als vulling van heerlijke taarten, bonbons en desserts. Ook pannenkoeken en crepes zijn zeer geschikt om te besmeren met deze zoete lekkernij.

Waar komt het vandaan?

Dulce de leche vindt haar oorsprong in Latijns Amerika, waar het echt een traditioneel gerecht is waarvan het recept wordt doorgegeven van generatie op generatie. Anno 2021 wordt het gerecht het meest geproduceerd en gegeten in Argentinië, maar het is onduidelijk of het wel daadwerkelijk zijn oorsprong vindt in Argentinië. Er gaan verhalen dat het gerecht uit Chili zou komen en in de 19e eeuw vanuit daar naar Argentinië gegaan zou zijn om afjores, twee koekjes, te vullen met de spread.

dulce de leche

Hoe wordt het gemaakt?

Wie graag eens dulce de leche wil proeven, kan het eenvoudig zelf maken, omdat er gebruik wordt gemaakt van weinig en eenvoudige ingrediënten al is het wel handig om wat geduld te bezitten.

Benodigdheden:

  • 1 liter melk
  • 350 gram kristalsuiker
  • vanille-extract
  • halve eetlepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Voeg de melk en de suiker samen en verhit het mengsel voorzichtig, totdat de suiker volledig gesmolten is. Voeg het bakpoeder en de vanille-extract toe en laat het geheel circa twee uur koken op een laag pitje. Roer tussentijds goed en houdt het geheel goed in de gaten om te voorkomen dat het mengsel gaat aanbranden. Door het koken zal het water verdampen en gaat de suiker karamelliseren. Als de cream de gewenste dikte heeft haal je de pan van het vuur en roer je het geheel circa 7 minuten goed door.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *