Verse koffiebonen

koffie bonen

Vrijwel een ieder vindt het zalig om elke ochtend of avond een heerlijke kopje koffie te drinken. Verse koffie bonen maken de lekkerste koffie. De smaak en aroma zijn ook anders dan oploskoffie. Daarom prefereert men liever verse koffiebonen dan oploskoffie.

koffie bonen

Waarom kiezen voor verse koffiebonen?

Er zijn genoeg redenen om verse koffiebonen te gebruiken. De sterke smaak van echte koffie is te ervaren bij koffiebonen, vooral wanneer ze pas gemalen zijn voor het gebruik. Terwijl bij oploskoffie de smaak verloren gaat en een nasmaak achterlaat. Daarnaast zijn koffiebonen ook wel veel goedkoper dan oploskoffie. En je kunt ook je gewenste bonen uitkiezen en zelf bepalen hoe fijn je die wilt malen.

Voor het malen heb je nodig:

• Een koffiemolen

• Gewenste koffiebonen

Hoe fijn moeten de bonen worden gemalen?

Dit hangt er wel van af wat voor soort koffie je wilt.

• Gewone koffie : grof gemalen

• Espresso : heel fijn gemalen

• Te slappe koffie? : probeer een fijnere maling, zodat het water meer tijd nodig heeft om door de koffie geperst te worden.

• Te sterke koffie? : Probeer dan de maling wat grover in te stellen.

Er bestaan een aantal soorten koffiemolens

• Een handmolen : Dit wordt met de hand gedraaid. De inhoud hiervan is gering. Het malen hiermee neemt wel veel tijd in beslag, maar het eindresultaat is zeer goed.

• Turkse koffiemolen : Deze zware koffiemolens zijn gemaakt van koper en brons en is bestemd voor Turkse koffie. Turkse koffie dient extra fijn te worden gemaald en hiervoor is er de Turkse koffiemolen

• Elektrische koffiemolens : Het proces gaat snel, maar heeft een slechte eindresultaat. De maling is meestal ongelijk en de smaak is te bitter.

Nadelen van koffiebonen

Koffiebonen brengen ook wel nogal wat nadelen met zich mee.

• Om de bonen te malen neemt die wel veel tijd in beslag.

• Daarnaast heb je een speciale molen voor nodig en die ook nog goed onderhouden.

• Gemalen koffiebonen hebben een kortere houdbaarheid en het moet goed in luchtdichte verpakkingen worden bewaard.

• De bereiding maakt veel bijproducten ( koffie-vezels ) die verwijderd moeten worden

Maar desondanks kiezen mensen eerder voor versgemalen koffie voor de smaak, aroma en hoge cafeïnegehalte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *