Boterkoek met amandelen

Boterkoek met Amandelen is een echt ouderwets recept dat ook meteen zo’n typisch Nederlands recept is. Helemaal vanaf het begin, met zelf deeg maken en laten rijzen en daarna een lekker mengsel van amandelen, kaneel, boter en dergelijke, hieraan toevoegen.

Een echte amandel boterkoek dus. Lekker bij de koffie of de theen.

Ingrediënten

Voor een echt grote boterkoek maken

  • 500 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 30 gram gist
  • 80 gram suiker
  • 1/4 liter lauwe melk
  • 1/2 theelepel zout
  • de schil van een 1/2 goed gewassen citroen, geraspt
  • 1 ei

Voor de topping van de boterkoek met amandelen

  • 80 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram geschaafde witte amandelen
  • 1/8 liter zure room

Boterkoek met Amandelen Recept

  • Doe de bloem in een grote diepe kom en maak hierin een kuiltje
  • Verbrokkel hierin het gist plus een theelepel suiker
  • Voeg enkele eetlepels lauwe melk toe in het kuiltje
  • Roer met een houten lepel wat van het bloem dat aan de randen is in het kuiltje, zodat hier een brij ontstaat
  • Laat het deeg nu een kwartier afgedekt op een warme plaats rusten, en om te laten rijzen
  • Voeg hierna de rest van de melk, het suiker, de boter, het zout, het ei en de geraspte citroenschil toe en kneed er een mooi glad deeg van
  • Zodra het deeg van de randen van de kom loslaat, is het goed
  • Zet het deeg opnieuw weg om te laten rijzen
  • Strooi er hierna wat bloem over en kneed het boterkoekdeeg nogmaals goed door
  • Rol hierna het deeg uit en leg het op een ingevet bakblik of een ingevette bakplaat
  • Prik er gaatjes in met de vork en laat het nu voor de laatste maal een kwartiertje rijzen op een warme plaats
  • Smelt in een pannetje de boter voor de vulling en bestrijk hiermee de boterkoek
  • Strooi de kaneel, de vanillesuiker, de suiker en de geschaafde amandelen hierover uit
  • Roer de zure room los in een kommetje en verdeel dit ook over de boterkoek met amandelen
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de boterkoek met amandelen in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *