Aardappelgratin

Aardappelgratin

Aardappelgratin, maar dan net even anders. We gebruiken aardappelpuree om te gratineren. De eerste stap is het om ‘gewoon’ aardappelpuree te maken:

Aardappelpuree als basis
Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kilo aardappelen
  • 2 dl. water
  • 1,5 tot 2 dl. melk
  • 30 gram boter
  • nootmuskaat
  • zout naar eigen smaak
  • eventueel een eitje om de puree nog wat smeuïger te maken

Aardappelpuree Recept

  • Schil de aardappelen, ontpit deze en was de aardappelen
  • Snijd de aardappelen in redelijk grove stukken
  • Zet een flinke pan met wat water op het vuur, leg de aardappels hierin en voeg wat zout toe
  • De aardappels koken in ongeveer 20 minuten, nadat het water kookt, op laag vuur met het deksel op de pan
  • Giet hierna de aardappels af en zet ze even terug op het vuur om ze droog te laten stomen
  • Maak hierna de gekookte aardappels fijn met de pureestamper of met een vork. Dit gaat het beste als de aardappels nog goed warm zijn
  • Meng de melk (liefst warme melk) door de geprakte aardappels
  • Meng ook de boter door de aardappels en roer dit tot een mooie gladde aardappelpuree
  • Voor een extra smakelijke puree, voeg een los geklopt eitje er doorheen
  • Breng de puree op smaak met wat nootmuskaat en (eventueel) wat zout naar eigen smaak

De aardappelpuree is nu klaar in de basis, dus tijd om er een gegratineerde aardappelpuree van te maken

Aardappelpuree Gratineren

Hiervoor is nodig

  • de puree van 1 kilo aardappelen
  • 20 gram boter
  • paneermeel

Het Recept

  • Doe de nog warme aardappelpuree over in een grote, ovenvaste schaal of in kleine één persoons schaaltjes
  • Maak de bovenkant mooi glad en strooi er wat paneermeel over uit
  • Leg hier en daar een vlokje boter op de aardappelpuree
  • Verwarm de oven voor op hoge temperatuur, 220 tot 250 graden en laat er in ongeveer 10 minuten een mooie goudbruine korst opkomen
  • Serveer de aardappelgratingemaakt van puree zo heet mogelijk

Tips

  • Uiteraard is het ook mogelijk om de aardappelpuree van de vorige dag te gratineren, of inmiddels koud geworden puree. In dat geval is het veel beter de oven op een lagere temperatuur in te stellen, namelijk 180 tot 200 graden, waarbij het ongeveer 30 minuten duurt voordat de puree door en door warm is en een mooi korstje heeft, dat niet is verbrand. Het risico bestaat bij het gratineren van koude aardappelpuree op hoge temperatuur, dat deze gaat verbranden en dat wil niemand!
  • Extra lekker is het, om er nog wat geraspte kaas over te strooien en deze mee te laten gratineren in de oven.