Geef rollende keukens ook goed bier!

Rollende keukens. Menig festival lijkt niet zonder te kunnen. Maar waarom is er wel alle aandacht voor de spijs en is bier vaak een ondergeschoven kindje?

Donderdagavond in Amsterdam – Noord. Het festival “Amsterdam Kookt” is begonnen. Ik loop wat met mijn  ziel onder de arm rond. Niet vanwege het aanbod aan voedsel. Dat ziet er allemaal best leuk uit. Ook de rijen bij de kassa hoeven me niet perse af te schrikken. Nee, ik heb zin in een biertje en daar gaat het mis.Ik blijk de keuze te hebben uit de smaken Jupiler Pils, Leffe Blond en Hoegaarden Rosé. De oplettende lezer zal het al begrepen hebben: INBev had de biervoorziening voor haar rekening genomen en daar waarschijnlijk ook voor betaald. Dus bepaalden zij welke bieren er beschikbaar waren. Later bleek dat in een uithoek van het terrein nog een kleine biertuin was en dat daar niet alleen een wat breder aanbod van INBev bieren was (onder andere de IPA van Goose island). En daar bovenop maar liefst twee bieren van lokale brouwers. Die laatsten bleken ook nog te wisselen hoorde ik later. Waarom niet meer dan twee? Mocht niet van INBev. Zucht…

Deze ervaring is niet uniek. Waar de kleinschaligheid en variatie zegeviert als het gaat om wat er aan voedsel te krijgen is, geeft vaak één grote brouwer de toon aan als het om het bier gaat. Kleine lokale brouwerijen krijgen af en toe een bot toegeworpen en mogen dan een of twee biertjes verkopen op een plek die niet al te veel in het oog springt. Met als gevolg dat iedereen vrolijk aan de Jupiler, Brand, Kornuit of noem maar op zit. Ik vraag me af of iedereen ook zo gedwee zou zijn als MaisonvandeBoer of La Place de hele catering voor zijn rekening zou nemen en een vergelijkbaar aanbod had. Ik vrees dat daar geen band tegenop zou kunnen…

Het argument wat ik hoor als deze armzalige situatie op biergebied benoem is steeds hetzelfde. De betreffende brouwers stoppen een hoop geld in het gebeuren en dus hebben ze het voor het zeggen. ofwel de financiële situatie van dergelijke festivals wordt afgewenteld op de eerzame bierdrinken. Wij mogen boeten voor het feit dat het zonder die brouwers blijkbaar niet mogelijk is om de keukens te laten rollen naar zo’n festival. De bierdrinker als een sluitpost.

Het zal wel totaal niet realistisch zijn, maar ik droom ervan dat ooit eens iemand een food festival opzet waar ook aandacht aan de diversiteit van de bieren wordt geschonken. Waar net als al die rollende keukens ook kleine bierbrouwers staan. Waar mensen keuze hebben als het om bier gaat. Gewoon om te laten zien hoe divers de bierwereld is geworden. Een lekkere hap met daarbij zo’n heerlijk biertje. Als ik er aan denk loopt het water me in de mond…

– Deze column verscheen eerder op de blog van Fred

– Illustratie: amsterdamkookt.nl

Deel dit bericht:

  7 thoughts on “Geef rollende keukens ook goed bier!

  1. Heel relevant artikel Fred en goed opgemerkt!
   Het is ons deze zomer ook opgevallen op de vele foodtruckfestivals in Groningen (en ik neem aan dat het elders in het land niet anders is), altijd staat er een grote tent van Grolsch of Brand in het midden met enkel pils.
   Ik denk dat de situatie voor organisatoren ook lastig is, wij zijn wel gevraagd om foodtruckfestivals te doen maar dan moet je gelijk het hele festival doen en dan moet je flink betalen voor de geboden ‘marketing ruimte,’ iets wat kleine brouwers zelden kunnen betalen. De optie om er een kleine stand neer te zetten is er niet omdat inderdaad de grote brouwer die wél wil betalen vanuit hun marketing budget dat niet toestaat.
   Gelukkig heeft één festival inmiddels laten zien dat het ook anders kan, het Barrel Food Truck Fest in Emmen (of all places). Ruim opgezet festival waar wij als kleine brouwer zijn gevraagd als speciaalbierbar (Foto: https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/s720x720/11071004_873183989434751_6108783435967152092_n.jpg?oh=32e0fb6486cd561e484d61fdda8235ee&oe=56396172).
   Hierbij was geen grote brouwer aanwezig maar werd het pilsbier door cateraar verzorgd. Ik heb helaas geen inzicht in het financiele plaatje van dergelijke festivals, maar dit festival heeft in ieder geval laten zien dat het wél mogelijk is! Hopelijk word dit voorbeeld gevolgd door meerdere Food Truck Festivals in 2016! Zodat bezoekers in heel Nederland kennis kunne maken met hun lokale brouwers en brouwerijen!

  2. Kimchi is een mooi festival (hoewel die plastic bekertjes me nog steeds niet bevallen), maar toch van een iets andere orde dan waar ik het nu over heb. Ik heb daar geen grote rollende keukens gezien.

  3. Andersom is het vaak net zo huilen met de pet op. Hoeveel bierfestivals zijn er met lekker eten? Ik kom het te weinig tegen. Is het bier goed, dan lijkt het eten de sluitpost te zijn. Goed bier aan een mooie tafel is nog geen gemeengoed helaas.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *