Radler of ranja? Een fruitschaal in je bier!

Citroenen, sinaassappels, mandarijnen en appels, inmiddels is de halve fruitschaal terug te vinden in radlers. De radler is razendpopulair in Nederland, maar is het eigenlijk wel bier te noemen? Draaien brouwers niet een beetje door?

Een greep uit het biernieuws van de afgelopen weken: Bavaria introduceert Radler Appel en Grolsch komt met Radler Mandarijn. Beide brouwers beweren dat de radler vreselijk populair is.

Half bier + half fruit = net niets
De radler bestaat al decennialang. In Duitsland was het al een populair drankje in 1922. Ene Franz Kugler bedacht de drank voor dorstige fietsers. Radler is dan ook afgeleid van het Duitse woord Fahrrad, wat fiets betekent. Radler is een bierdrank dat voor de ene helft uit bier bestaat en voor de andere helft uit koolzuurhoudend bronwater met citroen. Of grapefruit. Of mandarijnen. Zo’n beetje elk stuk fruit is inmiddels wel omgetoverd tot variant van het fruitbier.

Eerste Radler op de markt
In 2012 introduceerde Warsteiner als eerste een Radler op de markt. Deze is in 2012 bij Sanders Supermarkten geïntroduceerd en was direct zeer succesvol.

Populair was het zeker, want al snel volgde Amstel en daarna Grolsch. Ook Bavaria wilde de vruchten plukken van de populariteit van radler.

Ranja, afwaswater en bruistabletten
Maar de meningen zijn nogal verdeeld. Als je radler als zoekwoord intikt, zijn de reacties niet zo fruitig als de brouwers het doen voorkomen. Zo worden de termen ranja, frisdrank en afwaswater veelvuldig gebruikt. Er wordt zelf een vergelijking gemaakt met een opgeloste vitaminetablet in een glas water. En dat kan toch niet zijn wat brouwers willen bereiken met hun radlers?

En toch blijft het niet bij een de ouderwetse radler met citroen. Appels en mandarijnen zijn de laatste hippe fruitige toevoeging in de radler. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de 0.0% varianten. Dat is toch gewoon ranja? Een fruitige smaak en geen alcohol… Je bent voordeliger uit met een fles Karvan Cévitam.

– Dit stuk verscheen op Biernet.nl

Deel dit bericht:

  13 thoughts on “Radler of ranja? Een fruitschaal in je bier!

  1. Dezelfde vraag kun je je natuurlijk stellen bij de BA-bieren, die de smaak van het vat waarin ze gelegen hebben zodanig over hebben genomen dat je eerder dan bierliefhebber een whisky-, cognac- of walvisblubberliefhebber moet zijn om het echt te waarderen. Als whiskyliefhebber kan ik heus genieten van een goede whisky-BA, maar ja, mijn vriendin, die behalve van bier ook wel van zoet fruit houdt, gaf onlangs toe dat ze Rosébier óók best te drinken vindt – ze vindt het alleen geen bier.

   Dat is dan ook een vraag die je in z’n algemeenheid bij de nieuwerwetse bieren kunt stellen: ze proberen zó de grenzen van het gerstenat op te zoeken, dat ze eigenlijk niet eens meer naar gerstenat smaken. Bij mensen die de ene BA na de andere mango- of grapefruitachtige IPA wegtikken kun je je onderhand beginnen afvragen of ze de smaak van echte mout en “gewone” Europese hop eigenlijk nog wel kunnen waarderen. Kennelijk is het trendy om bier niet naar bier te laten smaken, maar die trend is wat mij betreft alleen leuk als je weet van welke basissmaak we de grenzen opzoeken (en overschrijden).

   Dus, voor deze zomer: laten we Tsjechisch pils gaan drinken, en Engels bitter.

   • Op de plekken waar vroeger bier gebrouwen werd, was het niet ongewoon om ook limonade te maken. Waarom zou dat eigenlijk niet gemixed mogen worden? Een soort historische cocktail eigenlijk. Ik hou wel van radler op zijn tijd :-)

  2. Tja, ik begrijp je verhaal wel. Al die extreme bieren verdringen die moutsmaak. Fruitbier, radlers, extreme IPA’s, barrel aged, etc. smaken niet naar ‘echt’ bier.

   Mensen die voorheen sneeuwwitjes , mazout, Trappistje met, etc. dronken werden vroeger verweten dat als de brouwer wel zou willen dat er ranja bij ging ze dat zelf wel zouden doen. Nu doen de brouwers juist dat en komt er nu weer kritiek dat het dan geen bier meer is? Hoe wil je het dan noemen? Biermix, zoals in Duitsland gebruikelijk is?

   Zou een IPA niet net zo lekker ruiken naar citrus als het geen IPA zou heten? Of nee, wacht dat was iets met bloemen…

  3. Hoe lang is het geleden dat brouwers riepen dat alcoholvrij heel erg populair was? De grote doorbraak zou er aan zitten te komen. Ondertussen bleek uit cijfers dat het totale volume maar enige procenten van de hoeveelheid verkocht bier was. Grote brouwerijen roepen graag dat iets heel erg in is, in de hoop dat mensen dan ook mee willen doen en het gaan kopen.
   Verder moet iedereen die dat wil het vooral gaan drinken, zo lang ik maar niet hoef.

  4. Dit vind ik een beetje onzin Marcel: “Dat is dan ook een vraag die je in z’n algemeenheid bij de nieuwerwetse bieren kunt stellen: ze proberen zó de grenzen van het gerstenat op te zoeken, dat ze eigenlijk niet eens meer naar gerstenat smaken. Bij mensen die de ene BA na de andere mango- of grapefruitachtige IPA wegtikken kun je je onderhand beginnen afvragen of ze de smaak van echte mout en “gewone” Europese hop eigenlijk nog wel kunnen waarderen. Kennelijk is het trendy om bier niet naar bier te laten smaken, maar die trend is wat mij betreft alleen leuk als je weet van welke basissmaak we de grenzen opzoeken (en overschrijden).”

   Ik ben het er mee eens dat iedereen zou moeten weten van welke basissmaak alles uiteindelijk is afgeleid, maar vind het wat kort door de bocht om te zeggen dat ‘als iets niet naar echte mout en gewone Europese hop smaakt’ niet meer naar (echt) bier smaakt. Er zijn verschillende bieren met verschillende smaken. En daar behoren de originele bieren / smaken bij, maar ook de nieuwe.

   • Dát zou inderdaad kort door de bocht zijn, maar dat is dan ook niet wat ik zeg. Bier hoeft niet naar mout en Europese hop te smaken om toch naar bier te smaken, maar als mensen die twee basissmaken ook echt niet meer zouden kunnen waardéren, dan raak je wat mij betreft wel iets kwijt.

  5. Dan moet je me de zin “ze proberen zó de grenzen van het gerstenat op te zoeken, dat ze eigenlijk niet eens meer naar gerstenat smaken” toch eens uitleggen. Als ik voor “gerstenat” bier invul lees ik echt dat veel van de ‘nieuwe stijl’ bieren die vandaag de dag gebrouwen worden niet meer naar bier smaken. Maar fair enough.

   Maar eigenlijk is er toch niets mis mee wanneer mensen alleen van BA bieren en fruitige IPA’s houden?

   • Ik zie niet hoe die zin jouw interpretatie rechtvaardigt.
    Inderdaad is er niets mis mee als mensen alleen maar BA’s en IPA’s waarderen, zoals er ook niks mis mee is als mensen alleen maar radlers en rosébieren waarderen. Toch zou ik wel aarzelen zo iemand een echte bierliefhebber te noemen. Het mooie aan bier is nu net dat er véél stijlen bestaan, véél smaken, véél nuances, het is zonde je te beperken tot de gimmicks.

  6. Nog een keer dan:

   wat ik bedoel / wat ik lees in jouw reactie is het volgende. Je eindigt je eerste ‘alinea’ met “ze vindt het alleen geen bier”. Vervolgens begin je de volgende alinea met -zo lijkt het- een verwijzing naar dat laatste stuk van alinea 1: “Dat is dan ook een vraag die je in z’n algemeenheid bij de nieuwerwetse bieren kunt stellen”.

   Ik interpreteer het dus als: de nieuwerwetse bieren zijn geen bier, althans je kunt het je afvragen of het zo is. Zeker aangezien je vervolgens schrijft: “[brouwers] proberen zó de grenzen van het [bier] op te zoeken, dat ze eigenlijk niet eens meer naar [bier] smaken.” Kortom: brouwers die met hun (nieuwerwetse) bieren de grenzen opzoeken produceren bieren die niet naar bier smaken”, althans, zo las ik het. Misschien een verkeerde interpretatie, maar je kunt toch niet zeggen dat dit een heel onlogische redenering is wel?

   Maar goed, we kunnen er lang of kort over discussiëren, hier “het is zonde je te beperken tot de gimmicks” zijn we het iig over eens :)

  7. Smaak heeft er weinig mee te maken of iets wel of geen bier is. Het gaat toch echt om de bereidingswijze met de basis set ingrediënten. (Hop is niet een noodzakelijk ingrediënt in bier.) Hoe het vervolgens smaakt en wat er naast de bereidingswijze nog toegevoegd wordt of mee wordt uitgespookt is van secundair belang. Radler is dus gewoon een bier.

  8. Dat betwijfel ik dan ook niet, zeker is Radler bier, en rosébier is dat ook, net als een houtgerijpte stout of een drooggehopte citra-IPA. Het is nu eenmaal eigen aan bier dat de smaak niet uit mout alléén komt. Hop, gist, kruiden, vruchten en ‘n houten vat kunnen invloed uitoefenen op de smaak ervan. Het stopt pas bier te zijn als er geen mout meer wordt gebruikt.

   De smaak van bier, dat is wat mij betreft de smaak van mout waar iets mee wordt uitgespookt: mout met bittere hop, mout met fruitige hop, mout met kruiden, mout met fruitig gist, mout met rijping – of een combinatie daarvan. Het is een heel breed pallet, je kunt met bier wat dat betreft evenveel kanten op als met brood of koek, maar het is wat mij betreft dus wel een pallet dat rond mout draait. Mout is de basis en het is zonde als je die niet meer proeft.

   Ik houd ook echt erg van die eenvoudige basisbieren. Een goed Engels bitter, een mooi Tsjechisch pils, een niet al te zoete bock: dat is voor mij nog steeds de standaard. Daar kun je dan mee gaan spelen, maar altijd is er het risico dat je je in dat spel van de basis vervreemdt. De trend van nu lijkt te zijn dat bier vooral niet naar zo’n basisbier moet smaken, maar liefst onherkenbaar moet zijn. Dat gaat opvallend genoeg ook in tegen de voedseltrend waarbij het juist weer om de pure smaak van het product gaat, en waar smaakstoffen haast taboe zijn.

  9. Heel liberaal, dat bier met meer dan mout en hop nog bier zou zijn en zou mogen heten. Maar dat zegt niets over hun hoedanigheid en identiteit. Volgens mij begon dit met onderwerp bijvoorbeeld met radler, waarbij citroenlimonade met bier wordt gemengd, en volgde Marcel dat op met barrel aged bieren – bier voorzien van whisky-, jenever- of andere dranktoetsen. Daar zou ik nog naast willen zetten: koffiestouts. Bierbrouwers experimenteren niet alleen met smaakjes, maar specifiek met andere dranken en hun smaakjes. En daar gaat het een grens over, want door bier te voorzien van (smaken van) andere dranken, is het niet meer alleen bier. Ik houd van whisky of grappa, drink graag koffie en de enkele keer dat ik limonade grijp is dat liefst citroenlimonade. Maar ik vind het pervers om die met bier te mengen, pervers voor het bier en pervers voor die andere dranken. Distillateurs of wijnboeren kijken ook wel uit om hun product te mengen met andere dranken, maar bierbrouwers gaan er helemaal los mee. En altijd worden de biersmaken overheerst door de citroen, de koffie of de whisky. Het toppunt – wat mij betreft dieptepunt – is Kompaan dat een bier met port heeft gemengd. Craftbrouwers zijn wat dat betreft geen haar beter dan de mastodonten met hun radlers.

  10. Sinds mijn vrouw radler drinkt, zit ik niet meer alleen met een bierglas op t terras. Zolang de echte bierdrinker t echte bier blijft waarderen is er toch niets aan de hand. Met radler komen er alleen bierliefhebbers bij

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *