Nederland-België verengt tot pilsstrijd?

Ineens duiken de berichten op in de media: In Nederland hebben we meer brouwerijen dan in België. Maar het blijft opvallend hoe de discussie daarna verloopt.

Bij houden van alle nieuwe initiatieven op gebied van bierbrouwerijen en huurders in Nederland is geen simpele opgave. Een heel netwerk van bierkenners houdt zich er momenteel mee bezig en dat leidt tot niet één, maar twee sites waar alles zo nauwkeurig mogelijk bij wordt gehouden. De mensen achter de sites horen beide tot het netwerk en beschikken over dezelfde informatie. Dat er toch verschillen zijn heeft een reden die hier verder niet zo belangrijk is. Maar we hebben dus afhankelijk van wie je spreekt 312 of 280 brouwerijen dan wel huurders in ons land. Dat dit meer was dan in België was niet helemaal onbekend en menig bierliefhebber had zich al in een ouderwetse Nederland – België gestort. Dat de Nederlanders daarbij het hoogste woord hadden zal geen verrassing zijn, dat hebben we nu eenmaal wel vaker. Maar goed, alles houdt een keer op en ik had er eigenlijk al even niets meer over gehoord. Tot 23 juni 2015..

Hoe het komt is mij eigenlijk een raadsel, maar ineens werd het verhaal opgepikt. Diverse media kwamen met een bericht over dit wonderlijk gegeven en wie dat niet deed had weer een verhaal over de “speciaalste” bieren. Ik merk dat niet alleen ik, maar ook mijn spellingchecker over dat woord struikelt overigens. Kortom: vandaag is bier in en met name dan het aloude Nederland – België. Uitstekend: hoe meer er over bier gesproken wordt hoe beter, tenzij je net een glas aan de mond hebt natuurlijk, dan kun je beter even niet praten. Maar de discussies over het onderwerp toont dat er nog werk te doen is.

Ik ben geneigd om te denken dat pils op zijn retour is ten faveure van diverse andere bieren. Ik hoor de juichverhalen over de grote vraag naar speciaalbier, craft bier of welke verkeerde naam er ook aan gegeven wordt. Er is zelfs een brouwer die niet zijn inkomsten uit Pils haalt toegetreden tot die exclusieve club die “Nederlandse Brouwers” heet. Allerlei bieren van kleine brouwers ligt in de supermarkt en wordt daar ook verkocht. En het drinken van al die lekkere bieren is nog hip ook. Het is dan ook verleidelijk om te denken dat het bierparadijs is gekomen. Tot je de reacties leest op fora die door anderen worden bezocht dan de bierliefhebbers waar ik meestal contact mee heb.

Hoe het kan weet ik niet, maar een discussie over al die brouwerijen die zowel Nederland als België gaat al gauw over de vraag of Heineken nu lekkerder is dan Jupiler. Soms wordt een andere pils brouwerij genoemd, maar ook dan gaat het over Pilsener. Daar staan we dan: zo rond de 300 brouwerijen, maar het blijven enkele grote jongens die het (negatieve) beeld van een heel land bepalen. Nu kun je daarvan nog zeggen dat Belgen blijkbaar niet zo op de hoogte zijn van Nederlandse bieren en omgekeerd. Tot je een Nederlander tegen komt die duidelijk maakt dat er echte wel ander bier is dan Heineken (ahhh…), hij vindt Grolsch namelijk wel veel beter (zucht). Of Hertog Jan, of vul verder maar in.

Houd me ten goede: ik behoor niet tot die groep bierliefhebbers die Pils van grote brouwerijen per definitie slecht vinden. Ik schroom zelfs niet te bekennen dat ik die pilsener ook wel drink als het zo uit komt en dat dat geen straf is. Maar het hele verhaal ging er volgens mij om dat er zoveel meer te genieten valt dan de bekende bieren die het grootste deel van de schappen van de supermarkten vullen. Dat het de moeite kan lonen om eens wat verder te kijken. Dat… Ach laat maar eigenlijk. Misschien was het idee dat Nederland massaal om is wel wat erg optimistisch. De 8 grote brouwerijen die al lid waren van Nederlandse Brouwers produceren nog steeds 95% van alle bier hier en dat is voornamelijk Pils. Dan moet je ook weer niet te vreemd op kijken als het grote publiek bij bier nog steeds aan pils denkt. Mijn kijk op de wereld (en ook die van een aantal mede bierliefhebbers) kan wel eens te rooskleurig zijn, hoeveel brouwerijen we ook hebben on ons land.

Al die brouwerijen en huurders die op hun manier bij dragen aan een meer gevarieerd bierlandschap stonden in elk geval een dag lang even in het zonnetje. Dat daarmee niet heel Nederland om is naar andere bieren dan Pils is ook niet zo erg, zeker niet zo lang kleinere brouwerijen nu al vaak zuchten onder een vraag die hun capaciteit overtreft en ze dus naast bier ook “Nee” verkopen. Laat de groei vooral geleidelijk gaan. En voor mij is het ook wel weer eens goed van die roze wolk af te stappen en kennis te maken met een realiteit die toch vooral uit Pilsener bestaat. En uit 8 speciaalste bieren natuurlijk.

– Deze blog verscheen eerder op de site van Fred

Deel dit bericht:

  One thought on “Nederland-België verengt tot pilsstrijd?

  1. Vandaag had ik bouwvakkers over de brouwerijvloer, of eigenlijk, over wat de brouwerijvloer moet gaan worden.

   “Wat goa’ie veur Pils maken dan?”

   De “bier-nerd” in mij krimpt dan even in elkaar, niet om het Pils zelf, want liever een (goed) Pils dan een slechte Tripel, maar inderdaad omdat Pils en Bier inwisselbaar (lijken te) zijn geworden in het dagelijks taalgebruik.

   Hoe hard het ook gegroeid mag zijn, het laat maar weer even zien hoe enorm klein het “bier-nerd -en liefhebberswereldje” is.

   EVen terzijde, ook in de Pilswereld is er beweging, Jever is afgestapt van het gebruik van hopextract en gebruikt alleen nog maar echte hop (korrel of bloem). Oplettende lezers hadden dit aan de hand van de etiketdeclaraties opgemerkt.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *