Wat de boer niet kent …

… dat vreet ie niet. Zo luidt het welbekende spreekwoord. Of: “doe maar normaal, dan doe je gek genoeg”. Tot zover de experimenteerdrift van de Nederlandse brouwers, die met dit soort dooddoeners de kop in gedrukt kan worden. Maar het kan eigenlijk juist niet gek genoeg in de huidige bierwereld en de consument kan er geen genoeg van krijgen. Spreekwoorden worden dus geloochenstraft. Of is er dan toch iets, wat de boer niet blieft?

De volgende hype of trend staat namelijk voor de deur in Nederland, maar voorlopig lijkt het er op alsof de Nederlandse bierdrinker zijn neus er slechts voor ophaalt: de Berliner weisse. Van oorsprong een lichtzurig bier met een laag alcoholpercentage uit Duitsland, dat vaak gedronken wordt met een scheut rode of groene ranja (mit schuss). Maar een beetje stoere hipster drinkt dat natuurlijk gewoon puur, zou Theo Maassen zeggen. De Berliner weisse dan in dit geval.

En dat gebeurt dus ook steeds vaker. Tot een aantal jaar geleden was deze biersoort op sterven na dood en in Duitsland waren de brouwers die het nog produceerden op 1 hand te tellen. Maar met name in Londen (althans daar heb ik het veel gespot) is de Berliner weisse bezig aan een heuse opmars en vinden we naast een handvol lagers, tegenwoordig uiteraard een pale ale of IPA, maar dus ook een berliner weisse op tap. De schuss kennen ze daar nauwelijks, het goedje gaat gewoon puur de kelen in. En het liefst zo zuur mogelijk, al kenmerkt de berliner weisse zich mijns inziens wel enigszins met wat meer fruitige zoetheid en een minder droge smaak dan misschien wel de moeder aller zure bieren, de geuze.

In Nederland lijkt het vooralsnog niet echt aan te slaan. Deze maand was ik op een bierfestival, waar zo’n moderne berliner weisse werd geschonken, maar de waarderingen op Untappd en Ratebeer vielen maar wat tegen. Ook op de gezichten was het afgrijzen soms af te lezen overigens. Ik heb uiteraard het bier zelf ook aan de test onderworpen en ik ben er van overtuigd, dat dit bier in Londen (waar het ongetwijfeld ook geschonken zal worden, aangezien een brouwer uit Londen mee heeft gebrouwen) niet aan te slepen zal zijn. En dat is toch vreemd, aangezien we in Nederland over het algemeen dit soort hypes toch keurig overnemen. Maar de bezoekers van het bierfestival (in Utrecht) waren er niet of nauwelijks over te spreken.

Althans, het leken voornamelijk mannen te zijn, die dit maar niets op bier vonden lijken en de meest krampachtige grimassen trokken bij het proeven van het bier. Een aantal dames liet het zure goedje zich een stuk beter smaken en dat geeft aan dat er hier misschien toch potentie is voor de herintreding van deze traditionele stijl. Laat ik niet gaan gissen, waarom het bij de dames over het algemeen beter gewaardeerd werd dan bij de heren. Maar het geeft wel aan dat er wel degelijk een kern van waarheid in het spreekwoord wat de “boer” niet kent zit, want de “boerin” vreet de Berliner weisse gelukkig wel!

– Foto: amuseastray.wordpress.com

Deel dit bericht:

  9 thoughts on “Wat de boer niet kent …

  1. Misschien is het nog iets teveel van het goede voor de nieuwe generatie proevers, die Berliner Weisse.

   De Duitsers hebben er ook nog moeite mee, overigens. Net gisteren een mix geproefd van Berliner Weisse met Holunderblütensiroop. Echt een heerlijke combinatie, Berliner Weisse met die wittebessen bloesem . Jammer dat-ie zo zoet was vanwege de siroop.

   • Ik denk ook dat het in Amsterdam wel heel anders is hoor. Maar diep in de provincie hoef je met IPA ook niet overal aan te komen, tell me about it. Ook daar geldt: “wat een boer niet kent…”

  2. De geuze als moeder aller zure bieren, dat is toch wel ‘n apart anachronisme. De geuze is juist een doorontwikkeling, een verfijning zo je wilt, van oudere “gewone” zure bieren (in dit geval dus de lambiek).

   Zelf houd ik wel van zure bieren, maar het zou inderdaad wel ‘ns zo kunnen zijn dat de IPA-generatie er nog niet helemaal aan toe is. In ciderland Engeland is de stap naar friszuur bier misschien net iets minder groot dan in ‘t hopland dat wij geworden zijn. Aan de andere kant zou juist melkzuur de karnemelkslobberaars over de streep moeten trekken, toch?

   Misschien wel aardig te vermelden is dat ik als kind al zweerde bij karnemelk en ongezoet appelsap, en yoghurt zonder suiker.

  3. Ik denk dat er gewoon een achterstand van 1 a 2 jaar is in Nederland. De Imp. Stout hype moet nog komen en daarna zal pas de ‘zuur’ hype komen. Het grote publiek ontdekt pas net de IPA en kwam 1 tot 2 jaar geleden nog niet veel verder dan dubbels en tripels.

   Damn, dit klinkt elitair maar zo is het echt niet bedoeld.

  4. de berliner weisse (in berlijn) was extreem lekker met de groene siroop. die was niet zo zoet, maar eigenlijk was het goed in balans.

  5. Onversneden is een Berliner Weisse voor mij een ideaal zomerbier want friszuur en met een laag alcohol gehalte. Ik heb ook al eens een dry-hopped variant op , zeker een aanrader voor de IPA-liefhebbers.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *