Mijn keuze voor Borefts 2015

Reikhalzend kijk ik al weer uit naar Borefts, hèt Nederlandse bierfestival waar je moet zijn geweest.  Het blijft een even schilderachtig als mooi gezicht. Al die beer geeks uit alle uithoeken van Nederland en de wereld, die aan komen lopen vanaf het station, in de rij staan voor de kassa, zich beschaafd verdringen voor de biertaps. Het is bomvol maar er valt nauwelijks een onvertogen woord. Iedereen gaat na afloop tevreden naar huis. Want er is twee dagen lang fantastisch bier geschonken van de meest besproken brouwerijen van Europa, en dat voor een absoluut aanvaardbare prijs.

Ik ben vanaf het begin al medewerker daar en aan het eind van dag 2 zit ik totaal uitgeblust, met ongelooflijk zere voeten van het staan maar zeer voldaan bij de afterparty van mijn favoriete bieren op dat festival na te genieten. Uiteraard als er nog wat over is, wat lang niet altijd het geval is.

Je voelt dan goed dat je de 50 bent gepasseerd maar kijkt tegelijkertijd al reikhalzend uit naar de volgende versie. En zonder Menno en John van De Molen ook maar enigszins in de weg te willen lopen: welke brouwerij zou ik daar willen zien? Laat ik maar eigenwijs zijn, en er gewoon twintig noemen. John en Menno, trek vooral je eigen plan. En verras ons!

Nederland

De Molen uiteraard, kom maar op met die 20 taps, en stop er maar wat moois in.

Kees! verdient absoluut zijn plekje op Borefts. De verwachtingen zullen hooggespannen zijn.

Oersoep: ik blijf hun bieren boeiend vinden, en absoluut festivalwaardig.

Als vierde de steeds vernieuwende Uiltje met af en toe een interessante misser of for old times sake Emelisse om te kijken of deze zijn kwaliteit heeft kunnen behouden? Ik ben er nog niet uit.

België

Drie stuks: om Alvinne en Struise kom je eigenlijk niet heen.  En toch ook een lambicbrouwerij. Ik ben voor opnieuw Cantillon. En laat ze vooral oude lambic en wat interessante probeersels meenemen.

Engeland

Ik houd enorm van de bieren van The Kernel, dus voor hen graag weer een plaatsje. Verder zou ik Siren een kans willen geven.  En ook Magic Rock mag van mij weer terugkomen. Mooie bieren!

Zweden

Wat zou Borefts zijn zonder Närke. Graag weer terugkomen mensen, het liefst met wat nieuwe varianten van de Närke Kaggen Stormarktsporter.

Noorwegen

Ik twijfel nog tussen Nogne O en Lervig. Allebei hebben ze prachtige bieren.

Denemarken

Evil Twin graag! En Rocket mag van mij ook weer terugkomen. Om de zuurgraad op peil te houden.

Spanje

Ik vond de bieren van Laugar de laatste twee jaar best goed, maar dit jaar zou ik voor Nomada willen gaan. They are from Barcelona, you know…. Om Basil Fawlty te parafraseren.

Italie

Toccalmatto, Ducato, allemaal heerlijk hoor. Maar dit jaar misschien Baladin?

Duitsland

Een ondergewaardeerd land, maar er gebeurt daar ontzettend veel! Ik zou daar graag Weyermann en/of Andy Gänstaller willen zien met een mooie keuze uit de Neue Welle van het Frankenland en ook Bayerische Bahnhof uit Leipzig.

En toen waren het er 18. Twee nog te gaan.

Iets geheel nieuws: een brouwerij uit het voormalige Oostblok. Na enig nadenken ga ik voor Polen. AleBrowar heeft laten zien dat ze mooie bieren kunnen brouwen, dus die zouden van mij een kans krijgen.

En de laatste: een gehypete brouwerij uit de Verenigde Staten die mag laten zien dat hij echt heel goed is. Belangrijke kandidaten: Hil Farmstead en Toppling Goliath. Maar als je ze allebei kunt krijgen op je festival? Niet aarzelen!

Maar dit zijn alleen maar hersenspinsels van een fanatieke bierproever. Het komt echt wel goed, ook dit jaar.

– Foto: brouwerijdemolen.nl

Deel dit bericht:
  This entry was posted in Opinie by Edo van Bree. Bookmark the permalink.

  About Edo van Bree

  Ik pretendeer geen bierkenner te zijn, maar met 1500 geproefde Nederlandse bieren (met op Ratebeer geplaatste proefnotities) heb ik toch enig recht van spreken. Ik ga hierover schrijven in een maandelijks blog.

  3 thoughts on “Mijn keuze voor Borefts 2015

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *