Dossier Hop drinkt een biertje met… (6)

Voor de lieve lezertjes van Dossier Hop ben ik vandaag op weg naar de bierliefhebber, de koningin van de late tv-avond, na Suze Mens de mooiste vrouw van Hilversum, de gold digger die Bram Moszkowicz bankroet maakte, het beest dat onze polder-Steve Irwin aan de kant heeft gezet, en nu dus de meest begeerde vrijgezel van Nederland: Eva Jinek.

Afgelopen maandag 15 juni had Jinek in het gelijknamige tv-programma een item over speciaalbier. Een positieve ontwikkeling zou je zeggen, eindelijk eens aandacht voor speciaalbier op tv. Helaas vond niet iedereen in Nederland dit item geslaagd. Samen met Eva blik ik terug op de reacties die het item teweeg heeft gebracht in Nederland bierland.

Hai Eef, bedankt dat ik even langs mocht komen. Wat een reuring in bierland na je item hè?

Allereerst, voor jou maak ik altijd tijd vrij, jongen, Zeker na je indrukkende interview met Bram, weet ik dat ik in goede handen bij je ben. En inderdaad, een leger geagiteerde bierdrinkers blijkt op hun teentjes getrapt te zijn, so be it.

Internet, of althans het marginale deel dat zich interesseert voor bier, is helemaal los gegaan op je recente item over speciaalbier. Zullen we een aantal van de reacties even doorlopen? Zo schrijft Brouwerij Van Moll op zijn Facebook-pagina: Sooooo…..was me dat even een genant stukje over speciaalbier gisteren bij Jinek.en in de reacties daaronder lees je Helaas was het tenenkrommend slecht en blijkt maar weer dat de meesten dit fenomeen niet begrijpen.” enHet had zo leuk kunnen zijn.”. Wat vind je daar nu van? Wat gaat er door je heen?

Nou, ik ken het speciaalbierwereldje inmiddels wel aardig, en dit was allemaal te verwachten natuurlijk. Wanneer de mainstream media iets over speciaalbier oppikt, krijg je onmiddelijk een groep zelfbenoemde beer geeks `speciaalbier is toch een beetje ons dingetje’, die uit alle hoeken en gaten van het internet komen aan waggelen om hun misplaatste superioriteitsgevoel te etaleren. Het zijn net kakkerlakken, als je er één ziet, weet je dat er meer rondhangen. Wat een treurnis, get a life.

Gesproken over `beer geeks’, er bestaat een facebook-pagina met die naam. Daar las ik reacties als “Heb al een mail gestuurd richting KRO. Denk dat iedere beergeek een beter verhaal had gehad dat [sic] Jannie van der Heijden!. Of op Ratebeer: “Toch vond ik rode trol nogal overbodig, ze had werkelijk geen idee waar ze het over had.”. Heeft de redactie hier de plank misschien misgeslagen?

Nee natuurlijk niet. Allereerst: haters gonna hate. Ten tweede, al die zelfbenoemde bierexperts denken dat ze weten hoe ze televisie moeten maken. Het is halverwege juni, dus komkommertijd op tv. Denken ze nu echt dat het op televisie goed overkomt om een stamelende nekbaard te laten uitleggen dat IPA’s helemaal niet alcoholischer en met meer hop gebrouwen zijn om de oversteek Engeland – India te kunnen maken? Een anonieme prutser met een bierbuik en platte pet die nog nooit media training heeft gehad interviewen? Recipe for disaster!

Ik zou zeggen: schoenmaker, blijf bij je leest! Ga maar druk zijn met foto’s op facebook posten om te laten zien dat je het allerlaatste plakkerige flesje Struisse hebt gekocht. Of ga iets schrijven op een marginaal blog over hoe je rating van je laatste Litouwse pale lager je Ratebeer gemiddelden ontzettend in de war schoppen – en daar een 1000-woorden blogpost over vullen. Maar laat mij alsjeblieft televisie maken, pulease!

Nou, dat is een helder verhaal meid, gewoon je eigen koers varen. Als afsluiter heb ik een bijzonder biertje meegenomen, met wel drie hele hoppen, een gist en een malt er in. Heel apart. Waar proosten we op?

Op de liefde natuurlijk! Ik ben weer op de markt, dus ik heb een serie sollicitatiegesprekken uit staan. Met onder andere Rene van der Gijp, Georgina Verbaan, Johnny de Mol en Ireen Wüst. Hopelijk zit er wat moois tussen… Cheers!

– Foto: taddler.com

Deel dit bericht:

  5 thoughts on “Dossier Hop drinkt een biertje met… (6)

  1. Over meningen en smaak valt niet te twisten.
   Maar wat is Jinek dom.
   Ik ben niet op mijn teentjes getrapt vind het alleen schandalig dat er gesproken kan worden over journalistiek op het moment dat zij praat over bier alsof het een pils is.
   Blijkbaar typisch een personage die geschikt is voor alleen maar tafelwijn van 1 euro per fles.
   “Kakkerlakken, treurnis, get a life”, wat is er mis met deze zelf benoemde journalist?
   Wat is er met haar gebeurd, het lijkt wel een persoonlijke strijd die ergens anders om gaat. In ieder geval een subjectieve vorm van ‘verslag geven’.
   Niet helaas voor het bierwereldje, maar eerder voor haar; wat viel zij door de mand.
   De illusie die hier gemeend wordt dat er niemand een serieus item kan vertellen over een zeer populair volksdrank, vind ik toch wel erg uit de hoogte.
   Ik heb het idee dat zij hier volledig de plank mis slaat.
   Dit kan je geen televisie maken noemen, dit is inderdaad komkommertijd bagger, haal haar van de televisie als journalist, en laat haar artikelen schrijven voor de Story. Schoenmaker hou je bij de leest.

  2. Haha nice. Ik ga zeker proberen om een rating van 1000 woorden te schrijven de eerstvolgende keer dat ik een Litouwse pale lager drink :P

  3. Niet nippen, maar zuipen. Het zijn net kakkerlakken. Get a life. Allemaal hele stoere uitspraken om zieltjes te winnen. Lijkt wel kroegpraat! Maar inhoudelijk is dit natuurlijk een reactie van niets. Elk argument wat ze hier aanhaalt is gemakkelijk onderuit te halen. Tuurlijk is er een categorie die je keurig omschrijft als beergeeks, maar er zijn genoeg mensen die wél mediatraining hebben gehad én weten waar ze het over hebben. Die voor ook voor Jan met de pet een verhaal over bier kunnen vertellen wat ook nog inhoud heeft.

   Als programmamaker ben je geïntereseerd in je items en sta je open voor alle informatie die daar aan tafel uit voort komt. Het is niet te bedoeling om hier vooraf een ongezouten mening over te hebben en dit als een dikke vette stempel op het hele item te drukken.

  4. … Uh … De heren Erik en Hannes hier boven mij hebben hopelijk toch wel door dat het hier niet een daadwerkelijk ‘interview’ met Eva Jinek betreft, maar door de heer ‘Raket’ verzonnen teksten? Ik krijg namelijk de indruk dat zij het iets te serieus nemen …

  5. Beste Kees,
   Ik moet zo hard lachen dat ik er bijna een gebroken Jinek aan over houdt.
   Beste Heer Raket..
   Ik moet zo hard…
   Whahahahahahaha..
   Bril-Jant.
   Sorry..
   WHAHAHAHAHAHA

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *