Dossier Hop drinkt een biertje met … (3)

Uw verslaggever T.H. Raket reist door stad en land om de huidige stand van zaken te peilen in Nederland bierland. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen over hun bijzondere band met bier. Vandaag is uw trouwe verslaggever T.H. Raket in gesprek met Bram Moszkovicz, strafpleiter in penitentie. Het gaat over de huidige en toekomstige explosieve toename van nieuwe brouwerijen.

Omdat uw razende reporter T.H. Raket al jaren naakt recreëert met Gerard Spong op het Aalmeerderzand onder het genot van een treetje halve liter blikken Amsterdam Navigator, en zich tegen een aanzienlijk uurtarief welwillend laat bepotelen door Inez Weski, is hij goed bekend met het advocatenwereldje.

Vandaag ga ik op bezoek bij ‘s lands bekendste ex-advocaat, Bram Moszkovicz. Na enig zoeken vind ik zijn knusse stacaravan die gestald staat op de parkeerplaats van de Heineken Experience, uw weet wel, die interactieve multimediale tour door de fascinerende wereld van het beroemde goudgele gerstenat. Hij ontvangt mij vriendelijk met een glas De Prael Bram, “speciaal voor mij gemaakt.”

Heer Moszkovicz, bedankt voor uw ontvangst. Ik las dat u onlangs uw zakelijk faillissement heeft aangevraagd. Dat moet een gevoelige nederlaag voor uw zijn geweest.

Jongeheer, laten we gelijk duidelijk afspreken: dit wordt een positief interview. Ik heb geen zin in teleologische, infame en abjecte berichtgeving over mij in Dossier Hop. Je speelt hier met vuur. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, en een aangifte wegens smaad heb ik zo op de bus gedaan. Je hebt mazzel dat mijn goede vriend Holleeder weer achter de tralies zit.

Even dimmen, Bram. Typische maffiamaatpraat weer. Soortgelijke dreigementen krijgen we wekelijks op de redactie binnen, dus dit is klein bier. Daarnaast ben ik inmiddels goed bevriend met Theo Hiddema nadat ik hem een DVD met schlagers van gay-icoon Helene Fischer had opgestuurd. Wanneer nodig zal onze heteroseksuele, niet-louche vriend ons graag bijstaan.

Enfin, valt er nog wat te pleiten voor Nederland bierland?

Jazeker. Hoewel het hier armoe troef is op persoonlijk en zakelijk vlak, is het Nederlandse bierlandschap in crescendo. De bomen reiken tot in de hemel, zogezegd. In navolging van mijn goede vriendin Marijke Helwegen, heb ik de explosieve aanwas van Nederlandse brouwers bestudeerd. Op basis van gegevens verkregen bij confrères Biernet en Cambrinus ben ik in staat met mijn indrukwekkende dossierkennis een zeer genuanceerde en welonderbouwde voorspelling te maken over het totaal aantal brouwerijen de komende decennia. Ik heb hier een grafiekje van gemaakt.

 

Ik ben begonnen te tellen vanaf het jaar 1980. Toen waren er slechts 13 brouwerijen geopend. In 1990 waren dat er 20, en in 2000 waren er 46 brouwerijen. Sinds die tijd is het hard gegaan. In het jaar 2010 waren er ineens 112 brouwerijen. Niet geheel toevallig dat ik in dat topjaar een relatie kreeg met Eva Jinek. Helaas was het twee jaar later al weer over, toen ze met die polder-Steve Irwin een nestje wilde gaan bouwen. Dat was ook het noodlottige jaar toen ik van het tableau werd geschrapt. Wat een emotioneel jaar was 2012, toen met 160 geopende brouwerijen. In 2014 waren er rond de 220 brouwerijen. Wanneer deze trend geëxtrapoleerd wordt naar de komende decennia, dan zijn we in Nederland rond het jaar 2024 ongeveer 530 brouwerijen rijk, terwijl 10 jaar later, in het jaar 2034 we al weer rond de 1120 brouwerijen zitten. Het aantal Nederlandse brouwerijen verdubbelt elke 10 jaar! Wat een ongekende weelde!

Een indrukwekkende analyse, heer Moszkovicz. Dit moet de lezers van Dossier Hop als muziek in de oren klinken! Over 20 jaar hebben we 1120 gezonde, hoogkwalitatieve Nederlandse brouwers! Wat een verrijking van de bierwereld!

Dan wil ik graag even terug naar uw persoonlijke leven. In het programma Business Class van Harry Mens, iemand voor wie ik overigens een diepe bewondering heb, en wiens dochter Suze ik een ontzettend lekker wijf vind, gaf u aan een carriere in de politiek te ambiëren. Wat kunnen we van u verwachten?

 Het eerste wat ik ga doen als ik aan de macht kom, is de accijnzen op bier drastisch verlagen. Goed nieuws voor de lezers van Dossier Hop dus. Tegenwoordig betaal je de hoofdprijs voor een flesje halflaffe IPA of een waterige stout. Dat is echt niet omdat brouwers de gulzigheid uitbuiten van naïeve bierdrinkers die als idolate bakvissen achter de laatste hypebrouwerij aan rennen. Dat komt enkel en alleen door de accijnzen.

 Wat nu als het niet lukt in de politiek, heeft u nog iets anders in gedachten om uw carriere nieuw leven in te blazen?

 Dan begin ik brouwerij BeerAdvocate. Ik ga mij dan toeleggen op het vervaardigen van juridisch waterdichte bieren zonder vormfouten. Men zal mij nooit en te nimmer kunnen betrappen op het ontduiken van accijnsbelasting. En jij, mijn grote vriend T.H. Raket, wordt dan als eerste en enige uitgenodigd om de brouwerij te komen openen.

Deel dit bericht:

    One thought on “Dossier Hop drinkt een biertje met … (3)

    1. Wat toevallig, ook Moszkowicz gaat helemaal op de statistieke toer. Benieuwd welke BN’er er volgende week met een grafiek komt…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *